Make your own free website on Tripod.com

SENARAI NAMA AJK PANCARAGAM 2001/2002

Pengerusi: :Loh Boon Keat
 Koe Xue Fen
Drum Majar: :Ooi Wooi Yong
Conduktor: :Lim Li Jia
Setiausaha Agong: :Ng Hooi Jun
 Loo Xiulin
Setiausaha: :Khaw Hun Wei
 Goh Swee Ling
Bendahari: :Ong Zhing Yee
Juruaudit: :Boon Yen Hoon
Unit Rekeasi: :Foo Kok Hou
 Tan Tan Ching
Unit Alatan Muzik: :Lee Wei Ting
 Ng Sook Fong
 Lye Yin Chin
Unit Uniform: :Koid Yee Mei
 Woh Swee Shan
Unit Kebersihan: :Ng Chen Yit
 Ng Kar Yen
Unit Maklumat: :Khoo Wei Keat
 Chen Yun Yu
Unit Skor: :Loke Swea Li
 Goh Wei KeatSENARAI NAMA
TINGKATAN 1 TINGKATAN 2 TINGKATAN 3 TINGKATAN 4 TINGKATAN  5
Chuan Jiann Lih Pang Chen Yee Goh Wei Keat Lee Wei Ting Wong Shiun Woei
Yap Yee Leck Sin Soo Fang Boo Pei Nee Ng Chen Yit Woo Chin Jye
Lee Seang Yik Th'ng Shu Fen Loh Khai Lun Teoh Kheng Siong Goh Jing Keat
Tang Chee Sem Ho Shin Ying Tan Lee Shen Beh Hooi Choo Chin Kah Wai
Tan Tsze Tshien Ng Wen Ni Tan Yan Ching Khaw Hun Wei Ang Chin Heng
Ong Chin Hou Tan Ee Leen Tan Sze Theng Lim Shin Yie Yeap Hooi Ching
Lee Ying Hui Khaw Hun Wen Tan Sing Yee Tan Sze Yin Lim Lian Ching
Ong Hooi Cze Ng Nen Sin Lee Wan Joo Loo Xiulin Ooi Chia Yee
Khor Sin Theng Ng Saw Kheng Lim Tze Shwan Boon Yen Hoon Sim Mei Fang
Chin Yen Yee Zoe Tan Chee Kheng Boo Yen Ting Boon Siew Ling Tan Xin Yan
Loh Shin Hoon Eng Wen Ting Chen Yun Yu Lee Naem Chee Tan Yue Qun
Ch'ng Joe-Lene Karen Loo Eileen Tan Chee Siang Goh Swee Ling Oon Kosh'n
Lim Pei Mun Tan Lee Kun Chua Pauline Khor Whuan Wyeen Goh Shir Ley
Hoe Syn Yee LaiMay Sue Lye Yin Chin Ooi Wooi Yong Ng Hooi Jun
Rachel Ang Ooi Pei Ee Ng Sok Foong Lim Li Jia Ooi Xin Le
Tan Tze Qing Ng Woan Lee Khoo Wei Kiat Ong Zhing Yee Tan Chyin Chieh
Chan Ling Ying Shereen Ng Yin Yin Kho Wei Yun Koid Yee Mei Chan Xin Hui
Tan Siew Poh Tan Ee Linn Ng Kar Yen Loke Swea Li Seu Keat Ling
Chiew Xin Yun Tang Khai Sheng Woh Swee Shan Tan Then See Song Tee Kim
Ng Sok Wei Tang Khai Shing Tong Woei Yenn Foo Kok Hou Tan Hooi Hooi
Chang Pei Ying Chan Xin Tian Lee Tsu Yee Ng Hooi Jun Bong Kim Loong
Lian Yao Ying Ooi Qian Qian Oon Jush'n Koe Xue Fen Lee Woei Yeong
Chew Shi Long Ch'ng Boon Choon Teh Jing Yin Ng Aik Han Lim Chun Pin
Ang Zen Yang Goh Tzi Hang Yap Phei Fern Loh Boon Keat Loo Yi Ling
Lee Soo Hooi Ng Pheak Heah
Eng Song Keat Loo Yaw Yee
Ooi Zing Yi
Ooi Xiang Ting
Nur Shafinaz
Ng Cong Hong
Hiew Wai Khey
Khaw Mun Sze
Tan Choon Xuan
Shirley Diong Mee Ting
Ooi Chiao Ying
Lau Hui Ling
Chan Zaolon
Vivian Tan
Ang Hui Li
Lim Li Yin
Tan Xue Nan
Siah Yi Hua
Chew Yuet Hwa
Ong Xin Di
Koay Tatt Chong
Hoo Jee Hui
Goh Yin Wen
Kok Ai Ping
Loh Xin Yin


PENGENALAN TENTANG PANCARAGAM

Pancaragam sekolah ditubuhkan pada 23 November 1959 . Pada masa itu , pancaragam sekolah hanya sebuah pancaragam yang mempunyai 30 orang ahli . Jurulatih pertama pancaragam sekolah ialah Encik Goh Duo Fatt . Dia bawah kepimpinannya , pancaragam sekolah telah dijemput untuk membuat persembahan di merata tempat . 

Pada tahun 1962 , pancaragam sekolah diketuai oleh Encik Lim Xiao Hua iaitu jurulatih pancaragam sekolah yang kedua . Lembaga sekolah telah menyumbangkan sejumlah wang untuk membeli alat muzik baru kepada pancaragam sekolah pada tahun itu . Ini telah menambahkan peluang ahli-ahli pancaragam sekolah untuk berlatih . 

Menjelang tahun ke-70an , dengan bangganya pancaragam sekolah telah mendapat bimbingan daripada Encik Koay Shi Yuan sebagai jurulatih pancaragam sekolah . Encik Koay berjaya membangunkan pancaragam sekolah kita dan ahli pancaragam telah mencapai lebih kurang 100 orang dalam masa 2 bulan . Dalam masa 2 bulan ini , pancaragam sekolah menjalankan latihan yang intensif dan polisi pancaragam telah berjaya diubahsuaikan . 

Sejak polisi pancaragam diubahsuai , ahli pancaragam sekolah menjalankan latihan dengan bersungguh-sungguh , dan berusaha meningkatkan prestasi persembahan mereka . Akhirnya , pancargam sekolah berjaya mempamerkan persembahan yang memberangsangkan . Pada 22 Julai 1979 , pancaragam sekolah berjaya menganjurkan pesembahan malam . Lepas itu , pancaragam sekolah telah melawat sambil bersembah ke Singapura dan Selatan Semenanjung Malaysia . Pada pertengahan tahun 1984 , malam konsert yang pertama berjaya dilancarkan dan pada akhir tahun , pancaragam mengadakan rombongan persembahan ke beberapa buah negeri di Semenanjung Malaysia . 

Pada tahun 1988 , dengan bangganya pancaragam sekolah telah mendapat bimbingan daripada jurulatih yang ternama di Malaysia , Encik Teh Yong Hua . Atas bimbingan dan tunjuk ajar Encik Teh , hasil usaha ahli-ahli pancaragam serta galakan guru-guru penasihat , pancaragam sekolah telah berjaya menggondol tempat pertama dalam Pertandingan City On Parade yang dianjurkan oleh kerajaan negeri pada Julai 1991 . Lepas itu , pancaragam sekolah telah berjaya menganjurkan satu lagi malam konsert dua hari berturut-turut di dewan Sekolah Menengah Jit Sin Persendirian pada bulan November 1991 . Konsert pancaragam sekolah kali ini berjaya mendapat sokongan daripada banyak pihak termasuk sokongan masyarakat tempatan . 

Pada tahun 1990 , nama pancaragam sekolah bertukar dari Jit Sin High School Military Band ke Jit Sin High School Brass Band atas pencapaian pancaragam sekolah . Jit Sin High School Brass Band merupakan satu-satunya pancargam sekolah yang ditubuhkan pada masa itu . Pada bulan Mei 1992 , pancaragam sekolah dijemput untuk mengambil bahagian dalam Young Band In Concert yang dianjurkan oleh YAMAHA . Pada 30 Jun 1992 ,  pancaragam sekolah berjaya menduduki tempat pertama dalam Pesta Muzik Pulau Pinang atas persembahan pancaragam sekolah yang baik . Pada hujung tahun 1992 , S. M.J.K. Jit Sin telah berpindah ke Taman Sri Rambai . 

Pada 26 Disember 1994 , jurulatih pancaragam sekolah yang banyak berjasa , Encik Teh telah meninggal dunia dan pancaragam sekolah telah menghadapi masa kegelapan . Tetapi , pada bulan Mac 1995 , pancaragam sekolah telah berjaya mengundang jurulatih yang ternama , Encik Lim Soon Oo dan Encik Lim Soon Huat untuk menjadi jurulatih kepada pancaragam sekolah . Jurulatih , Encik Lim Soon Oo dan Encik Lim Soon Huat telah berjaya meningkatkan lagi prestasi pancaragam sekolah . Pancaragam sekolah telah berjaya muncul juara dalam Pertandingan Berkawat Pancaragam Sekolah-sekolah Pulau Pinang dan mewakili Negeri Pulau Pinang menyertai Pertandingan Berkawat Pancaragam Sekolah-sekolah peringkat kebangsaan . 

Pada hujung tahun 1995 , pancaragam Sekolah Menengah Jit Sin yang terdiri daripada ahli Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Jit Sin dan Sekolah Menengah Jit Sin Persendirian telah dibubarkan setelah perbincangan pihak sekolah kedua-dua buah sekolah di atas kerana ketidak serasian pola pentadbiran kedua-dua buah sekolah yang disebut di atas . 

Pada tahun 1998 , pancaragam S.M.J.K. Jit Sin telah mengubahkan nama asal kepada Jit Sin High School Philharmonic Orchestra . Pada 16 Jun 1998 , pancaragam sekolah telah berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam Pertandingan Persembahan Pancaragam Sekolah-sekolah Seberang Perai dan mendapat peluang untuk menyertai Pesta Muzik Negeri Pulau Pinang yang dianjurkan . Pada 31 Ogos 1998 , pancaragam sekolah telah mengambil bahagian dalam perarakan Hari Kebangsaan Ke-41 peringkat kebangsaan yang diraihkan di Negeri Pulau Pinang . 

Pada 9 Disember 1998 , pancaragam sekolah telah dijemput untuk melakukan persembahan dalam Majlis Pembukaan Pertandingan Bola Keranjang Peringkat Kebangsaan . Pada 13 Disember 1998 , pancaragam sekolah juga mengambil bahagian dalam Perarakan Kereta Bunga yang dianjurkan oleh kerajaan Negeri Pulau Pinang . Pada 15 Disember 1998 , pancaragam sekolah telah mengambil bahagian dalam Pertandingan Persembahan Pancaragam Sekolah-sekolah Negeri Pulau Pinang yang diadakan di Dewan Wawasan . 

Pada 11 Jun 1999 , pancaragam sekolah telah berjaya mengadakan malam konsert di Dewan Sri Pinang . Malam konsert tersebut mendapat sokongan yang padu daripada semua pihak dan telah membuktikan prestasi pancaragam sekolah . pada 31 Ogos 1999 , pancaragam sekolah telah berjaya menggondol juara dalam Pertandingan Perarakan Hari Kebangsaan Ke-42 kategori pancaragam sekolah . Pada 6 Disember 1999 , pancaragam sekolah diundang untuk persembahan dalam karnival pancaragam Negeri Pulau Pinang . Pada 30 Disember 1999 , pancaragam sekolah juga mengadakan persembahan dalam Karnival Millenium yang dianjurkan oleh Persatuan Pelajar-pelajar Tua Sekolah Jit Sin yang diadakan di padang Sekolah Menengah Jit Sin Persendirian .                       

            Pada tahun 2000 , pancaragam sekolah sekali lagi berjaya menganjurkan malam muzik di dewan S.M.J.K. Jit Sin dan malam konsert itu juga telah mendapat sambutan yang hangat daripada semua pihak . Pada 31 Ogos 2000 , pancaragam sekolah juga telah berjaya mendapat tempat kedua dalam Pertandingan Perarakan Hari Kebangsaan Ke-43 kategori pancaragam sekolah . Pada tahun yang sama , pancaragam sekolah juga telah mengambil bahagian dalam pesta muzik pancaragam sekolah-sekolah yang diadakan di Taman Belia , Pulau Pinang dan juga telah dijemput untuk melakukan persembahan dalam Majlis Perasmian Kejohanan Ping Pong Malaysia TTAM/Milo Ke-20 2000 . 

Seterusnya , pada 21 April 2001 , sekali lagi pancaragam sekolah berjaya mengadakan malam konsert di Dewan Sri Pinang dan konsert kali ini juga telah mendapat sambutan yang baik dan ini telah membuktikan bahawa prestasi pancaragam sekolah telah diterima dan diakui ramai . Pada 23 Jun 2001 , pancaragam sekolah telah mengambil bahagian dalam Karnival Pancaragam Sekolah-sekolah Pulau Pinang dan dalam karnival tersebut m , pancaragam sekolah juga telah berjaya menduduki tempat yang ketiga .